Osakemarkkina

Osakemarkkinan näkymiä 2025

Osakemarkkinoiden vuoden 2025 kehitystä ennustettaessa tärkeiksi teemoiksi nousevat Yhdysvaltain uuden hallinnon kauppapolitiikka, korkokehitys niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, geopolitiikan jännitteet sekä markkinoilla vallitsevat arvostustasot.
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Osakemarkkinoiden kehitys oli vuonna 2024 keskimäärin vahvaa. Yhdysvalloissa koettiin toinen perättäinen kovan nousun vuosi teknologiasektorin vauhdittamana. Myös Euroopassa ja Japanissa kehitys oli hyvin positiivista. Kiinan pitkään jatkunut heikko pörssikehitys kääntyi sekin syksyllä nousuun Kiinan keskushallinnon ilmoittamien talouden elvytystoimien seurauksena. Helsingin pörssi jatkoi sen sijaan vaisua kehitystään – jo kolmatta vuotta. Tekoälyboomi, teknologia yleisesti ja yksittäisten yhtiöiden, kuten Applen, Nvidian ja Teslan, vahva kurssikehitys ovat kohottaneet Yhdysvaltain osakemarkkinan painon maailman osakeindeksissä jo noin 65 %:iin. Suurenmoisen seitsikon eli ”Mag7”-yhtiöiden paino on noussut jo noin kolmannekseen S&P 500 -indeksissä. Arvostusmielessä markkinaa ei voi enää sanoa erityisen halvaksi, mutta iso osa sijoittajien rahavirroista on viime vuosina ohjautunut Yhdysvaltoihin, ja virta on kiihtynyt edelleen Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen. Arvostustasojen epäsuhdasta kertoo muun muassa se, että amerikkalaisen Teslan pörssiarvo on yhtä suuri kuin maailman kaikkien muiden autovalmistajien yhteenlaskettu markkina-arvo.

 

Euroopassa kehitys on ollut kaksijakoisempaa. Muutamat isot teknologiayhtiöt, kuten SAP ja ASML, ovat kehittyneet mainiosti, samoin kuin koko Euroopan pankkisektori, mutta valmistava, syklinen teollisuus on ollut huonossa vedossa. Poliittiset kriisit ovat painaneet Ranskan talouskehitystä ja Kiina-sidonnaisten luksustuoteyhtiöiden heikko kehitys puolestaan sikäläistä pörssiä. Pariisin pörssin kehitys onkin ollut jopa yhtä vaatimatonta kuin Helsingin. Toisaalta Saksa, joka kipuilee yhtä lailla heikon talouskasvun, politiikan kiemuroiden sekä kriisissä olevan autosektorin kanssa, on pörssimielessä pärjännyt hyvin. Uusia ennätyksiä vuonna 2024 takoneen DAX-indeksin suotuisan kehityksen selitys löytynee indeksin rakenteesta: noin puolet DAX-indeksistä koostuu kansainvälisistä jättiyhtiöistä, jotka eivät ole kovinkaan riippuvaisia Saksan talouden kehityksestä. Näihin yhtiöihin kuuluvat muun muassa SAP ja Siemens.

 

Suomen osakemarkkinoiden heikkoa kehitystä on seurattu ja ihmetelty useasti viime vuoden aikana. Sykliset toimialat ovat kärsineet Euroopan ja Kiinan talouskasvun heikkoudesta, ja lisäksi Helsingin pörssin painoarvoltaan merkittävä yhtiö, Neste, on ollut lähes vapaassa pudotuksessa. Metsäteollisuus kärsii puolestaan ennätyskorkeista puun hinnoista ja samaan aikaan heikosta lopputuotekysynnästä ja hintapaineesta. Kotimarkkinayritykset kärsivät nekin, sillä korkojen nousu ja inflaatio ovat kurittaneet suomalaisia kuluttajia. Nordean ja Fortumin tulosennusteet lähivuosille ovat laskevia. Pääsääntöisesti heikosti kehittyneen Helsingin pörssin positiivinen poikkeus on Nokia, jonka viime vuonna saavuttamaa 40 %:n kurssinousua voi pitää erinomaisena suorituksena.

Talous- ja geopolitiikka ohjaavat markkinoiden kehitystä vuonna 2025

Osakemarkkinoiden vuoden 2025 kehitystä ennustettaessa tärkeiksi teemoiksi nousevat Yhdysvaltain uuden hallinnon kauppapolitiikka, korkokehitys niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, geopolitiikan jännitteet sekä markkinoilla vallitsevat arvostustasot. Keskeinen kysymys on, jatkuuko pörssien suotuisa kehitys edelleen teknologiayhtiöiden vetämänä. Trumpin hallinnon päätösten voi odottaa johtavan näyttäviin otsikoihin ja aiheuttavan myös markkinaheiluntaa. Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat niin ikään edelleen fokuksessa.

 

Globaalien osakemarkkinoiden kehitys ohjaa vahvasti kurssikehitystä myös Suomessa. Helsingin pörssissä yhtiöiden arvostukset ovat kuitenkin keskimäärin hyvin maltillisella tasolla, mikä tukee myös UB Suomi -rahaston tuottonäkymiä. Esimerkiksi P/B (hinta/tasearvo) -mittarilla ollaan jo lähellä kriisivuosien 2008–2009 tasoja. Osinkovirtaa on tiedossa lähes 5 prosenttia tänäkin vuonna. Syklinen käänne on tulossa, ja metsäteollisuudesta kuuluu jo positiivisia uutisia – sellun hintaan on ilmoitettu korotuksia. Korkojen laskun odotetaan lisäävän kuluttajaluottamusta, mikä piristänee myös lopputuotteiden ja palveluiden kysyntää. Kunnon käänteeseen tarvitaan toki Euroopan ja osittain Kiinankin vetoapua. Pienemmistä yhtiöistä löytynee tänäkin vuonna helmiä, ja Helsingin pörssi pysynee tuottomielessä jatkossakin läntisten markkinoiden kärkipäässä.

United Bankersin osakerahastot

UB Amerikka

Amerikka (1)

 

Rahaston tavoitteena on saavuttaa tuotto, joka pitkällä aikavälillä ylittää Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden tuoton. Lue lisää UB Amerikka -rahastosta »

UB Eurooppa AI

Ub Eurooppa Ai 2880X1218

 

UB Eurooppa AI sijoittaa varansa eurooppalaisiin osakkeisiin hyödyntäen tekoälyyn pohjautuvia menetelmiä. Lue lisää UB Eurooppa AI -rahastosta »

UB Global

Ub Maailma 2880X1218

 

UB Global yhdistää sijoitusstrategiassaan aktiivisen sijoittamisen ja indeksisijoittamisen. Lue lisää UB Global -rahastosta »

UB Suomi

Saaristo

 

UB Suomi sopii suomalaisten listattujen yhtiöiden menestykseen luottavalle pitkäjänteiselle sijoittajalle. Lue lisää UB Suomi -rahastosta »

Tutustu monipuoliseen rahastovalikoimaamme »

Kysy lisää asiantuntijoiltamme
puh. 09 2538 0320 tai e-mail sijoita@unitedbankers.fi

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin. Tehdessään sijoituspäätöksiä tulee lukijan perustaa ne omaan arvioonsa sijoituskohteesta ja siihen liittyvistä riskeistä sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa.

 

Rahastosijoittamiseen liittyy aina taloudellinen riski. Rahastoon tehdyn sijoituksen arvo voi nousta tai laskea ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Rahaston aikaisempi tuottokehitys ei ole tae tulevasta kehityksestä eikä sitä voi käyttää tulevien tuottojen ennustamiseen. Rahastolle asetettua tavoitetuottoa ei välttämättä saavuteta. Riskit on esitelty tarkemmin rahaston avaintietoasiakirjassa ja rahastoesitteessä. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä sijoittajan tulee tutustua rahaston avaintietoasiakirjaan, rahastoesitteeseen, sääntöihin ja hinnastoon, jotka ovat saatavilla kunkin rahaston sivulta. Rahastoja hallinnoi UB Rahastoyhtiö Oy. Rahastojen salkunhoito on ulkoistettu UB Omaisuudenhoito Oy:lle.