Markkinakatsaus tammikuu 2017

IMF piti tuoreessa katsauksessaan (WEO Update January 2017) ennusteensa maailman BKT:n kasvusta muuttumattomana tälle vuodelle (3,4 prosenttia vuositasolla) ja ensi vuodelle (3,6 prosenttia vuositasolla). Taloudellisiin ennusteisiin liittyy kuitenkin tällä hetkellä tavallista enemmän epävarmuutta. Suurin epävarmuustekijä liittyy Trumpin ja hänen hallintonsa ajaman talouspolitiikan vaikutuksiin. Odotettavissa on fiskaalista elvytystä, minkä arvioidaan vauhdittavan talouskasvua mutta toisaalta riskit lisääntyneestä protektionismista ovat kasvaneet. IMF nosti Yhdysvaltain BKT:n kasvuennustetta 0,1 prosenttiyksikköä (2,3 prosenttia) vuodelle 2017 lokakuun katsauksesta ja 0,4 prosenttiyksikköä (2,5 prosenttia) vuodelle 2018. Euroopassa on tänä vuonna tulossa tärkeitä vaaleja mm. Hollannissa (vaalit 15.3), Ranskassa (Presidenttivaalit 23.4) ja Saksassa (liittopäivävaalit syksyllä 2017). Sen lisäksi taustalla on epävarmuus siitä, miten Ison-Britannian eroprosessi EU:sta tulee etenemään ja siitä, miten tilanne Italiassa kehittyy Renzin vaalitappion jälkeen. Populistiset, EU-kriittiset voimat ovat viime aikoina vahvistaneet asemaansa sekä Ranskan että Hollannin poliittisessa kentässä ja huolien kohdistuminen Euroopan unionin hengissä pitämiseen vie valitettavasti aikaa Euroopan talouden rakenteiden kuntoon laittamiselta. IMF nosti kuitenkin ennustettansa Euroalueen BKT:n kasvulle 0,1 prosenttiyksikköä (nyt 1,6 prosenttia) vuodelle 2017.

Euroopassa uusi vuosi käynnistyi varovaisen toiveikkaissa tunnelmissa, kun alkuvuodesta julkaistu euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi (54,9 vs. od. 53,6) oli vahvimmalla tasollaan sitten vuoden 2011. Inflaatio kiihtyi myös ja Euroalueen kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 1,1 prosenttia (od. 1,0 prosenttia). Saksassa inflaatio nousi joulukuussa jopa 1,7 prosenttiin. Kuluttajahintojen nousun taustalla vaikuttaa osittain raaka-aineiden hintojen nousu. Euroalueen työttömyysaste oli odotusten mukaisesti 9,8 prosenttia marraskuussa, mutta alueelliset työttömyyserot ovat kuitenkin edelleen suuret. Euroalueen teollisuustuotanto marraskuussa oli 3,2 prosentin kasvussa (odotus 1,6 prosenttia). Mainitsemisen arvoista on myös se, että teollisuustuotannon kasvu ylitti odotukset kaikissa euroalueen keskeisissä talouksissa (Saksa, Ranska, Italia ja Espanja).

Yhdysvalloissa työpaikkojen määrä kasvoi joulukuussa odotuksia vähemmän eli 156 tuhannella (odotus 175 000), mutta samalla marraskuun lukuja tarkistettiin selvästi ylöspäin (204 000 vs. 178 000), mikä lievensi pettymystä. Keskituntiansiot nousivat vuositasolla 2,9 prosenttia, mikä oli kovin noteeraus sitten finanssikriisin. Trumpin elvytyspolitiikka saattaa jyrkentää palkkojen nousua entisestään ja voimakas palkkojen nousu lisää FED:n koronnostopaineita. Työllisyyslukujen ohella USA:n ISM -indeksi oli jälleen vahva (54,7 vs od. 53,8).

Kiinan teollisuuden ostopäällikköindeksi alitti hieman odotukset (51,4 vs. od. 51,5) joulukuussa, mutta se on kuitenkin huomattavasti paremmalla tasolla kuin vuosi sitten (49,7). Valuuttavaranto jatkoi laskuaan joulukuussa.

Osakemarkkinoiden nousun jatkumiseen tarvitaan talouskasvua, sillä osakkeiden arvotustasoissa ei ole hirveästi nousuvaraa, varsinkin jos korkotasot alkavat hiljalleen normalisoitua. Yhdysvalloissa FED kaavailee kolmea koronnostoa vuodelle 2017 ja Euroopassa EKP:n velkakirjaostoja vähennetään ensin vuonna 2017 ja todennäköisesti asteittain lisää vuoden 2018 aikana.

Lataa markkinakatsaus kokonaisuudessaan