Markkinakatsaus syyskuu 2017

Yhdysvalloissa velkakattoneuvotteluihin otettiin 3 kuukauden aikalisä ja myrskytuhoihin myönnettiin 15 miljardin dollarin rahoitus. Trumpin verouudistuksen uskottavuus horjuu ja Valkoisen talon sisälläkin epäillään kevennysten läpimenoa täysmääräisesti. Uudistusten rahoitus on noussut keskeiseksi kysymykseksi, sillä moni senaattori vastustaa verokevennysten rahoittamista velkarahalla. USA:n julkisen velan kasvuvauhti on kiihtynyt finanssikriisin jälkeen ja velan suhde BKT:hen on ylittänyt jo 100 prosenttia. Hurrikaanit hidastanevat ainakin lyhyellä aikavälillä talouskasvua Yhdysvalloissa. Talousluvut Yhdysvalloista ja maailmalta ovat kuitenkin olleet pääasiassa edelleen hyviä.

Euroalueelta olemme saaneet hyviä talouslukuja, mm. toisen kvartaalin lopullinen BKT ylitti hieman odotukset ollen 2,2 prosenttia vuositasolla (od. 2,1 prosenttia, alustava 2,1 prosenttia) ja teollisuuden ostopäällikköindeksi ylitti selkeästi odotukset elokuussa (57,4 vs. 56,3). Työttömyysaste oli heinäkuussa odotusten mukainen (9,1 prosenttia). Elokuussa Euroalueen kuluttajahintojen nousu ylitti hieman odotukset (1,5 prosenttia vs od. 1,4 prosenttia). Euroopan Keskuspankin (EKP) syyskuun arvioissa euroalueen BKT:n odotetaan kasvavan 2,2 prosenttia vuonna 2017 ja 1,8 prosenttia vuonna 2018. BKT:n kasvuarvio vuodelle 2017 on hieman nostettu kesäkuun arviosta. Taustalla on talouskasvun viimeaikainen vahvistuminen. Vuotuisen inflaatiovauhdin odotetaan olevan 1,5 % vuonna 2017 ja 1,2 % vuonna 2018. Inflaatiovauhti on nyt arvioitu alemmaksi kuin edellisessä arvioinnissa johtuen pääasiassa euron viimeaikaisesta vahvistumisesta.

Yhdysvaltojen toisen neljänneksen lopullinen BKT-kasvu oli 3,0 prosenttia (od. 2,7 prosenttia, alustava 2,6 prosenttia). Kuluttajaluottamus nousi taas elokuussa ylittäen odotukset (122,9 vs. od. 120,7) ja vähittäismyynnin kasvu ylitti odotukset heinäkuussa (0,6 prosenttia vs od. 0,3 prosenttia). Huolestuttavaa on, että kuluttajien säästämisaste on edelleen laskussa. Työpaikkojen määrä kasvoi odotuksia vähemmän elokuussa eli 156 tuhannella (od. 180 000) ja työttömyysaste nousi 4,4 prosenttiin (od. 4,3 prosenttia). Keskituntiansiot nousivat vuositasolla 2,5 prosenttia (od. 2,6 prosenttia). Palkkainflaatio pysyy edelleen matalana, vaikka työttömyys on hyvin alhainen.

Teollisuuden ostopäällikköindeksi Kiinassa ylitti odotukset (51,7 vs. od. 51,3), mutta palvelusektorin ostopäällikköindeksi laski tasolle 53,4 (edellinen 54,5). Huomion arvoista on myös, että Kiinan tammi-elokuun investointien kasvu hidastui 7,8 prosenttiin, mikä on alin taso 18 vuoteen.

Futuurimarkkinoiden mukaan todennäköisyys, että Yhdysvaltojen keskuspankki (FED) nostaa korkoja vielä tämän vuoden puolella on viime aikoina ollut tasaisessa laskussa ja on enää n. 40 prosenttia. EKP piti ohjauskorkonsa ja ohjeistuksensa ennallaan viime kokouksessaan ja EKP:n pääjohtaja Draghi lupaili lisätietoa elvytysohjelman tulevaisuudesta seuraavassa kokouksessa lokakuussa.

Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat edelleen korkealla suhteessa historiallisiin arvoihin, toisaalta odotukset korkotason noususta ovat viime aikoina laskeneet, mikä tukee osakemarkkinoita. Emme suosittele sijoittamista euromääräisiin valtion- tai Investment Grade -obligaatioihin alhaisiin tuottotasoihin vedoten.
Lataa markkinakatsaus kokonaisuudessaan