Finanssimarkkinoilla odotetaan hyvin menneen tuloskauden jälkeen ”vaalikauden” alkamista Euroopassa. Presidentti Trumpin lupaamista veronkevennyksistäkään ei ole tullut lisätietoja kärsimättömille markkinoille ja uutisten puuttuminen ruokkii epäilyjä siitä, että odotukset Trumpin lupauksiin liittyen ovat ehkä ylimitoitettuja. Talousluvut ovat kuitenkin viime aikoina olleet hyvin vahvoja sekä Euroopasta että Yhdysvalloista.
Euroalueen kuluttajahinnat nousivat helmikuussa vihdoin EKP:n tavoitteekseen asettamaan kahteen prosenttiin, mikä käy ilmi Eurostatin maaliskuun alussa julkaisemista alustavista luvuista. Kahden prosentin raja rikkoutui ensimmäistä kertaa neljään vuoteen, hälventäen deflaatiopelkoja. Euroopassa vuosi on jatkunut myönteisissä tunnelmissa, kun tammikuun euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi (55,4 vs. od. 55,5) oli vahvimmalla tasollaan sitten vuoden 2011. Euroalueen työttömyysaste tammikuussa oli odotusten mukainen (9,6 prosenttia). Vahvistuksena parantuneista talousnäkymistä EKP päivitti ennusteitaan kuluvalle vuodelle ylöspäin sekä talouskasvun että inflaation osalta. Keskuspankki odottaa nyt euroalueen talouskasvun kiihtyvän 1,8 prosenttiin vuonna 2017 (joulukuun ennusteessa 1,7 prosenttia) ja inflaation peräti 1,7 prosenttiin (joulukuun ennuste 1,3 prosenttia). Ensi vuoden talouskasvuarviota nostettiin 1,7 prosenttiin 1,6 prosentista ja inflaatioennuste ensi vuodelle nostettiin 1,6 prosenttiin aiemmasta 1,5 prosentista.
Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus nousi helmikuussa korkeimmalle tasolleen (114,8 vs. od. 111) sitten vuoden 2001, syinä mm. parantunut työllisyystilanne ja positiivinen palkkakehitys. Työpaikkojen määrä kasvoi helmikuussa odotuksia enemmän eli 235 tuhannella (odotus 200 000) ja työttömyysaste oli 4,7 prosenttia. Keskituntiansiot nousivat vuositasolla odotusten mukaisesti 2,8 prosenttia. Teollisuuden luottamusta mittaava ISM-indeksi oli jälleen helmikuussa odotuksia vahvempi (57,7 vs. od. 56,2).
Kiinan hallinto laski talouskasvutavoitettaan 6,5 prosenttiin tänä vuonna, kun toteutunut talouskasvu oli 6,7 prosenttia viime vuonna (tavoitteen ollessa 6,5-7,0 prosenttia). %. Tavoitteen laskun taustalla on
talouden perustan tervehdyttäminen, sillä viime vuonna talouskasvu perustui pitkälti nopeasti
kasvaneeseen velkaantumiseen. Kiinan teollisuuden ostopäällikköindeksi ylitti odotukset (51,6 vs. od. 51,2) helmikuussa. Valuuttavaranto nousi yllättäen helmikuussa, ylittäen USD 3 000 miljardin rajan.
Inflaation kiihtyminen voi vahvistaa keskustelua EKP:n velkakirjaostojen lopettamisesta, mutta usea ehto rahapolitiikan kiristämiseksi on kuitenkin edelleen täyttymättä. Inflaation kiihtyminen on pitkälti energiahintojen nousun ansiota ja ennen rahapolitiikan kiristämistä pitäisi saada viitteitä siitä, että inflaatio on pysyvää. Korkomarkkinat odottavat FEDin nostavan korkoja maaliskuun kokouksessa hyvien talouslukujen ansioista.
Osakemarkkinoiden nousun jatkumiseen tarvitaan tulos- ja talouskasvua, sillä osakkeiden arvotustasoissa ei ole hirveästi nousuvaraa, varsinkin jos korkotasot alkavat hiljalleen normalisoitua.