Markkinakatsaus lokakuu 2016

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) laski lokakuun katsauksessaan talouskasvuennusteitaan kehittyneiden talouksien osalta. IMF arvioi kehittyneiden talouksien kasvavan 1,6 prosenttia kuluvana ja 1,8 prosenttia ensi vuonna. Kehittyvien markkinoiden osalta IMF odottaa kasvun nousevan 4,2 prosenttiin vuonna 2016 ja 4,6 prosenttiin vuonna 2017.

IMF nosti euroalueen kasvuennustetta hieman, 1,7 prosenttiin kuluvalle vuodelle, ensi vuoden kasvu kuitenkin ennustetaan hidastuvan 1,5 prosenttiin. IMF näkee poliittisten riskien kasvaneen Britannian EU-kansanäänestyksen takia. Britannian lisäksi riskit uhkaavat realisoitua myös Italiassa, jossa pääministeri Matteo Renzin kohtalo selviää joulukuun perustuslaillisista muutoksista päättävässä kansanäänestyksessä. Kun poliittiseen epävarmuuteen lisätään euroalueen pankkisektorin vaikeudet, on selvää, että riskitasot euroalueella ovat edelleen korkeat. Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi oli syyskuussa yllättäen odotuksia vahvempi (52,6 vs. odotukset 51,5), palvelusektori-indeksi taas alitti odotukset. Saksan talouden sentimenttiä kuvaava IFO-indeksi ylitti syyskuussa selvästi odotukset (109,5 vs. odotukset 106,3). Euroalueen inflaatio vuositasolla oli 0,4 prosenttia antaen tilaa lisäelvytykselle. Työttömyysaste elokuussa oli 10,1 prosenttia.

IMF laski USA:n tämän vuoden talouskasvuennustetta 1,6 prosenttiin (-0,6 prosenttiyksikköä viime katsauksesta) ja kasvuennuste on 1,8 prosenttia vuodelle 2017. USA:n keskuspankki (FED) piti talousennusteensa ennallaan tuleville vuosille (2017e ja 2018e 2,0 prosenttia), mutta laski kuluvan vuoden ennustettaan 1,8 prosenttiin (edellinen ennuste 2,0 prosenttia). USA:n teollisuuden ja palvelualojen ISM-indeksi ylittivät selvästi odotukset syyskuussa. Myös kuluttajaluottamus syyskuussa ylitti selkeästi odotukset ja oli korkeimmalla tasolla yhdeksään vuoteen. Syyskuun työllisyyslukujen osalta uusien työpaikkojen määrä kasvoi 156 tuhannella (od. 175 tuhatta) ja työttömyysaste oli 5,0 prosenttia (od. 4,9 prosenttia).

Kiinassa ostopäällikköindeksit pysyivät päälle 50 tason, teollisuuden PMI oli 50,4 ja palvelujen PMI 53,7. Teollisuustuotanto kasvoi elokuussa 6,3 prosenttia, odotusten ollessa 6,2 prosenttia.

Öljyntuottajajärjestö OPEC yllätti markkinat ilmoittamalla tuotannonleikkauksista, joista päätetään maakohtaisesti marraskuun lopussa pidettävässä kokouksessa. Sen seurauksena Brent-öljyn barrelihinta lähentelee jo 52 dollaria. Öljyn hinnassa saatetaan kuitenkin vielä nähdä yllättäviä käänteitä, sillä mm. Venäjän rooli on toistaiseksi epäselvä.

USA:ssa markkinoiden hinnoittelema todennäköisyys joulukuun FED:n koronnostolle on nyt n. 64 prosenttia. Euroopassa liikkuu huhuja siitä, että Euroopan Keskuspankki (EKP) olisi harkitsemassa velkakirjojen osto-ohjelmansa asteittaista supistamista tulevaisuudessa, EKP:n syyskuun kokouksen pöytäkirjasta ei kuitenkaan löydy viitteitä tästä.

Sijoitettaessa osakevalinnan merkitys on edelleen suuri, kannattaa panostaa vakavaraisiin yhtiöihin, joiden osingonmaksukyky on hyvä.

Lataa markkinakatsaus kokonaisuudessaan