Markkinakatsaus joulukuu 2017

Yhdysvalloissa veropaketin odotetaan lähiaikoina menevän läpi Kongressin edustajainhuoneen äänestyksessä. Tämän jälkeen on tarkoitus äänestää senaatissa ja lopulta veropaketti menee presidentin hyväksyttäväksi. Uudistuksen keskeisiä kohtia ovat mm. yritysveron laskeminen 35 prosentista 21 prosenttiin vuodesta 2018 alkaen. Euroopassa Saksan hallitusneuvottelut jatkuvat, nyt kristillisdemokraattien (CDU/CSU) ja SPD:n välillä, Kataloniassa on 21.12 odotettavissa tasaiset vaalit ja BREXIT neuvotteluissa on sen verran edistytty, että voidaan siirtyä kauppaneuvotteluvaiheeseen.

Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi, joka kuvaa teollisuuden sektorin suhdanneodotuksia, ylitti odotukset (60,6 vs. od. 59,7) ja euroalueen palvelualojen ostopäällikköindeksi ylitti myös odotukset (56,5 vs. od. 56,0). Työttömyysaste oli lokakuussa 8,8 prosenttia (od. 8,9 prosenttia). Euroalueen marraskuun alustava kuluttajahintojen nousu alitti hieman odotukset (1,5 prosenttia vs od. 1,6 prosenttia). Euroopan Keskuspankki (EKP) nosti kuluvan vuoden kasvuennustetta 2,4 prosenttiin (ed. ennuste 2,2 prosenttia) ja vuoden 2018 ennustetta 2,3 prosenttiin (1,8 prosenttia). Mutta EKP:n ensisijainen tavoite, eli inflaatio, jää edelleen kahden prosentin tavoitetasostaan (inflaatioennuste 2019: 1,5 prosenttia).

Yhdysvalloissa kuluttajien luottamusindeksi ylitti marraskuussakin reippaasti odotukset (129,5 vs od. 124,0) ollen korkeimmalla tasolla sitten marraskuun 2000. Työpaikkojen määrän nousu ylitti odotukset (228 000 vs. od. 195 000) ja työttömyysaste oli odotusten mukainen 4,1 prosenttia. Keskituntiansiot alittivat odotukset (2,5 prosenttia vs. od. 2,7 prosenttia) alhaisesta työttömyysasteesta huolimatta. Yhdysvaltain keskuspankki (FED) nosti talouskasvuennusteitaan tuleville vuosille, ensi vuoden ennuste nostettiin 2,1 prosentista 2,5 prosenttiin, mikä on merkittävä muutos. FEDin mukaan talous jatkaisi hyvää kehitystään aina vuoteen 2020 asti. Ensi vuoden talousennusteen nostossa yhtenä olennaisena seikkana on kongressissa etenevä verouudistus. Inflaatioennusteet lähivuosille pysyivät lähes ennallaan.

Teollisuuden ostopäällikköindeksi Kiinassa ylitti odotukset (51,8 vs. od. 51,4) ja palvelusektorin ostopäällikköindeksi oli 54,8 (edellinen 54,3).

EKP ei odotetusti tehnyt muutoksia rahapolitiikkaansa edellisessä kokouksessaan ja vahvisti, että leikkaa kuukausittaisia arvopaperiostojaan aiemmin ilmoitetun mukaisesti eli nykyisestä 60 miljardista 30 miljardiin euroon vuodenvaihteesta. FED nosti odotetusti ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä edellisessä kokouksessaan. Koronnostoennusteiden mukaan ensi vuonna on odotettavissa kolme koronnostoa, eli näillä näkymin FED kasvattaa edelleen korkoeroa nollakorkojen maailmassa eläviin Japanin keskuspankkiin ja EKP:hen.

Osakemarkkinoiden arvostustasot perinteisillä mittareilla katsottuna ovat edelleen korkealla suhteessa historiallisiin arvoihin. Toisaalta hyvät talouden makroluvut yhdistettynä vielä alhaisiin korkotasoihin tukevat osakemarkkinaa edelleen. Emme suosittele sijoittamista euromääräisiin valtion- tai Investment Grade -obligaatioihin alhaisiin tuottotasoihin vedoten.
Lataa markkinakatsaus kokonaisuudessaan