Maailman BKT kasvun tälle vuodelle odotetaan olevan 3,1 prosenttia vuositasolla, vuosille 2017-2018 kasvun odotetaan olevan vähän kovempi. Taloudellisiin ennusteisiin liittyy kuitenkin tällä hetkellä tavallista enemmän epävarmuutta. Euroopassa on hyvin tärkeät vaalit tulossa mm. Saksassa ja Ranskassa ensi vuonna ja sen lisäksi taustalla on epävarmuus siitä, miten Ison Britannian eroprosessi EU:sta etenee ja siitä, miten tilanne Italiassa etenee Renzin vaalitappion jälkeen. Yhdysvaltojen osalta tilanne on epävarma ennen, kun saadaan selkeämpi käsitys Trumpin ajamasta talouspolitiikasta.
Euroalueelta olemme saaneet kohtuullisen hyvää makrodataa teollisuudesta, jolle euron heikentyminen antaa tukea. Euroalueen teollisuuden hyvä vire näyttää jatkuvan tässäkin kuussa, tähänastiset luvut viittaavat hyvään neljännen kvartaalin kehitykseen euroalueen taloudessa, ja vuoden 2017 alusta on myös luvassa vahva, sillä euro pysynee heikkona alkuvuonna. Euroalueen lopullinen talouskasvu oli kolmannella kvartaalilla 1,7 prosenttia vuodentakaisesta. Talouslukujen valossa kahden prosentin lukemat neljännellä kvartaalilla ovat mahdollisuuksien rajoissa. Euroalueen työttömyysaste oli 9,8 prosenttia lokakuussa (vs. odotus 10 prosenttia) ja euroalueen kuluttajahinnat nousivat marraskuussa odotetusti 0,6 prosentilla. EKP tiedotti korkokokouksensa yhteydessä odottavansa euroalueen BKT:n kasvavan 1,7 prosenttia vuonna 2017 ja 1,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2019 sekä inflaation olevan 1,3 prosenttia, 1,5 prosenttia ja 1,7 prosenttia vastaavina vuosina.
Yhdysvaltojen talousnäkymät ovat piristyneet hieman. FEDin mediaaniennuste talouskasvusta ensi vuonna nousi 2,1 prosenttiin syyskuun prosentista, ja myös tämän vuoden ennustetta korjattiin aavistuksen ylöspäin (1,9 prosenttia vs. syyskuun 1,8 prosenttia). Yhdysvaltain työmarkkina on jatkanut suhteellisen vahvaa kehitystään ja FEDin mukaan USA:n työttömyysprosentti (4,6) on nyt ennätysalhainen sekä kuluttajahintojen nousun nähdään ensi vuoden aikana lähestyvän 2 prosentin tavoitetasoa. Vaikuttaisi siis siltä, että FED voisi ruveta normalisoimaan rahapolitiikkaansa.
Kiinan Teollisuusostopäällikköindeksi ylitti odotukset (51,7 vs. odotus 51) marraskuussa ja palvelusektorin ostopäällikköindeksi oli tasolla 54,7. Kiinassa pääomavirrat ulospäin ovat tänä vuonna johtaneet siihen, että Kiinan Yuan on heikentynyt n. 6,7 prosenttia USD:a vastaan.
FED nosti odotetusti ohjauskorkonsa joulukuun kokouksessa. Enemmistö avomarkkinakomitean jäsenistä ennakoi ohjauskoron nousevan kolme kertaa ensi vuoden aikana, kun markkinoilla odotettiin yleisesti vain kahta koronnostoa ensi vuodelle. Kokouksessa sivuttiin myös tulevan presidentin elvytyspolitiikkaa ja Yellen mainitsi, että elvytystä ei viimeaikaisesta vahvasta talouskehityksestä johtuen välttämättä tarvittaisi. Euroopan keskuspankki piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan, mutta päätti supistaa kuukausittaisia velkakirjaostojaan nykyisestä 80 miljardista 60 miljardiin euroon huhtikuusta 2017 lähtien ja jatkaa ostoja vähintään joulukuuhun 2017 asti.
Osakemarkkinat kehittyneissä maissa ovat olleet hyvässä nousussa USA:n presidenttivaalien jälkeen (esim. S&P500 +5,5% ja STOXX 600 +7,5%), samanaikaisesti USA:n 10 vuoden valtiolainan tuottotaso on noussut n. 0,7 prosenttiyksikköä ja USD on vahvistunut merkittävästi muita päävaluuttoja vastaan. Epävarmuus tulevasta on suuri mutta mielenkiintoinen vuosi 2017 on varmaan edessä.