Markkinakatsaus helmikuu 2015

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tammikuussa julkaiseman luottamusindikaattorin mukaan yritysten suhdanteet ovat Suomessa edelleen alamaissa mutta teollisuusyritysten luottamusindikaattori koheni kuitenkin hivenen tammikuussa. Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2014 joulukuussa 15,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2014 aikana tilaukset nousivat 7,7 prosenttia edellisvuodesta. Yritykset saivat joulukuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa ja paperiteollisuudessa.

Euroopan keskuspankki (EKP) julkisti 22.1.2015 lainojen osto-ohjelman, jonka koko oli hieman sijoittajien odotuksia suurempi. EKP alkaa ostaa maaliskuusta lähtien joukkolainoja 60 miljardilla eurolla kuukaudessa. Osto-ohjelma on määrä kestää ainakin ensi vuoden syyskuuhun. EKP tulee kaikkiaan ostamaan markkinoilta lainoja noin 1100 miljardin euron määrän. EKP jatkaa elvytystoimiaan niin kauan, että euroalueen inflaation voidaan selvemmin odottaa asettuva lähemmäksi EKP:n kahdenprosentin inflaatiotavoitetta. Keskeisen ohjauskorkonsa EKP piti ennallaan 0,05 %:ssa. EKP:n tavoitteena on lisätä likviditeetin määrää ja samalla pankkien lainanantoa sekä yrityksille että kotitalouksille. Merkittävää päätöksessä on se, että pankki jätti takaportin auki lisäelvytykselle, jos inflaatio ei kiihdy.

EKP:n päätöksen johdosta euro tulee pysymään pitkään heikkona Yhdysvaltain dollaria vastaan. Dollarin vahvuutta tukee USA:n hyvä talouskehitys ja mm. vahvat työllisyysluvut. Lisäksi USA:n keskuspankki aloittanee tänä vuonna myös ohjauskoron nostot.

Kreikassa vasemmistopuolue Syriza oli parlamenttivaalien selkeä voittaja. Puolue vaatii helpotuksia Kreikan valtion lainaohjelmaan ja helpotuksia valtion säästöohjelmaan. Vaalituloksessa pelätään olevan vaikutuksia mm. Espanjan tilanteeseen. Espanjassa pidetään parlamenttivaalit myös tänä vuonna. Euroopan unioni ja IMF ei tulle suostumaan Kreikan valtion lainapääoman leikkauksiin, mutta esim. laina-ajan pidennykset ja korkojen laskut ovat mahdollisia. Kreikan ero eurosta ei tunnu tällä hetkellä kuitenkaan todennäköiseltä vaihtoehdolta.

Kiinan bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 7,4 prosenttia. Kasvu oli hieman odotuksia nopeampaa, mutta hitainta 24 vuoteen. Kansainvälisen valuuttarahaston tuoreen ennusteen mukaan Kiinan talouskasvu hidastuu kuluvana vuonna 6,8 prosentin tasolle.

Alhaiset korot puoltavat edelleen ylipainottamaan osakesijoituksia, mutta kurssiheilahtelut tulevat varmastikin kasvamaan mm. Kreikan vaalituloksen johdosta. Lähiaikoina markkinoiden huomio tulee kiinnittymään mm. pörssiyhtiöiden tulosjulkistuksiin. Osakemarkkinoiden arvostukset ovat yleisesti pitkän aikavälin keskiarvoissa tai yläpuolella, joten sijoittajien tulee kiinnittää yhä enemmän huomioita osakevalintoihin. Sijoittajien kannattaa myös hajauttaa salkkuaan osakkeiden lisäksi muihin omaisuusluokkiin (hyödykkeet, kiinteistöt, korot).

Lataa markkinakatsaus kokonaisuudessaan